7 Ağustos 2014 Perşembe

Biyoinformatik Stajında Neler Yapılıyor?


Merhabalar...

Yoğunlugumun her geçen gün arttığı günlerimdeyim. Zaman en büyük rakibim oldu. Gördüklerim, duyduklarım , öğrendiklerim o kadar etkili oldu ki bazen yemek yemeği bazense uyumayı unutuyorum. Saatlerimi dolduran güzelliklerden bahsetmek istiyorum.

Codecademy, programlama öğrenmek için ilk adım olarak aldık ve python'la başladık. HTML&CSS ve JavaScript zaman alan, öğretici ve aynı zaman da kod yazarken oldukça kullandığımız konulardır. Kod yazabilen kişiler yaptığı işi gerçekten severek yapanlardır. Kod yazarken farklı teknikler kullanarak da aynı sonuçları elde edebiliriz.
Bayes, olasılık kuramını kullanır. İstatistikçiler için bayes özel bir önem taşır. Bayes, sonsal bir yaklaşımın temelidir. Ters koşullulukla ilişkilidir.

Bayes teoreminin ifade edilişi:
P(A|B) = P(B | A) P(A) / P(B)

Django, BSD lisanlı ve yüksek seviyeli bir web çatısıdır. Django projeler için kullanılır. Django'nun diğerlerinden ayıran özelliği basit kuruluma sahip olmasıdır. Karmaşık bir yapıda olan veri tabanını kullanan bazı web uygulamaları vardır. Django ile web uygulamalarının yapımı kolaylaştırılır.

Örnek bir Django kodu:

from django.http import HttpResponse
import datetime

def current_datetime(request):
now = datetime.datetime.now()
html = "<html><body>Saat ve tarih bilgisi: %s.</body></html>" % now
return HttpResponse(html)

işletme dilleri:HTML, DHTML, XHTML

Biyoinformatik yaz stajında bizim kullandığımız ve yardım aldığımız kitap“Test-Driven web development with python”.

D3, görsellik anlamında çarpıcı güzelligi vardır.”http://redotheweb.com/CodeFlower/” bakmanızı tavsiye ediyorum.
D3 için; “Assembly, Matlab, Pascal, Visual Basic, Delphi, PHP, C ve C++, .Net, Java programları kullanılarak istediğmiz sistemi çalıştırabiliriz.

Çalışmalarımızın küçük bir kısmını aktardım. Bunun dışında yaptıklarımıza gelelim.
Blog yazıları, Wiki, Ubuntu programında Libreoffice writer kullanarak grafikler oluşturduk. Yaz stajının blogları ve kişisel bloglardan dört blog alıp birleştirdik. İsimlere, yayınlanma tarihine ve ortalamaya göre grafikler oluşturduk. Üzerinde oynamalar ve çalışmalar yaptık. Bu hafta yaptığımız sunumlar farklıydı çünkü kamera karşısında yapıldı. Şuan en yoğun çalıştığımız konu “Tuna Projesi” dir. Yurt dışında ve Türkiye' de Biyoinformatik ile uğraşan kişilerle Skype görüşmeleri yapıyoruz. Onların bilgileri ve hayat hikayeleri bize yol gösteriyor. En büyük yolu gösteren ve öncülük eden kişi "Ahmet Raşit Öztürk" hocamızdır.

Günlerimizin büyük oranı çalışmakla geçiyor, geriye kalan kısım eğlence zamanı oluyor. Zaman kalırsa arada uyuyoruz. İşin espirisi olsada gerçek bu aslında. Staj grubu olarak yaptığımız işlerden dolayı mutluyuz. Eğlencede de sınır tanımıyoruz. Kamera karşısında kendimizce küçük çekimler yapıyoruz. Haftada bir yada iki kez flim izliyoruz. Voleybol, futbol oynadığımızda oluyor. Yorgunluk hissine kapılan yada çalışmaya odaklanamayanlar yapboz yaparak dinleniyor. Eğlencelerimizi anlatmaya malesef kelimeler yetmeyecek...

Gen Kök şuan bizim çalıştığımız bir araştırma merkezidir. Aslında benim ikinci evim oldu diyebilirim. Buradaki tüm imkanları kullanarak hem bir şirket hem de bir ev kurduk. Biyoinformatik, bizim hayat çemberimizin odak noktasıdır.

Teşekkürler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder