18 Temmuz 2014 Cuma

Sporun İnsan İçin Önemi


Yaşamı güzel kılan, insanın sağlığıdır. Bilinçsizce kullanılan eşyalar, yiyecekler, radyasyon dolu ortamlar, gençlerin edindiği kötü alışkanlıklar, vb. insan sağlığına tehdit oluşturan unsurların bir kısmıdır.Yetişkin insanların seçimlerine müdahale etmek zordur. Bilinçli aileler Türkiye' de maalesef az bulunmakta. Ama artık bir çok konuda bilinçlendirmek için  eğitimler verilmekte, yazarlarımız da kişisel gelişimle ilgili konuları ele almaktadır. Cehaleti yenmek için bir yerden başlamamız gerekiyor.

İlk eğitim ailede veriliyor sonra çevre etkili oluyor. Çevreyi ilk aile belirliyor, sonra çocuk kendi çevresini kendi seçiyor. Çocuğun iletişimi, kendine olan güveni, tavırları kendi çevresini belirlemesine sebep oluyor. Peki davranışları, aktif hareketleri ve en önemlisi sağlık durumu nasıl kontrol altına alınabilir? Bunun için beslenme ön plana alınabilir. Ama ben spor yapmanın öneminden bahsetmek istiyorum.

Spor, çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi, iletişim becerisi ve grup çalışması gibi tüm konularda gelişmesini sağlar. Çocukların sekiz yaşından sonra belli bir branşa yönlendirilmesi gerekmektedir. Öz güveninin oluşması, sosyal bir çevre edinmesi ve fiziksel gelişimi açısından bu büyük önem arz etmektedir. Vücudun metabolizma düzeni ve toksin maddelerin dışarı atılması da vücudun daha sağlıklı gelişimi için önemli bir ihtiyaçtır. 

Günümüzde yapılan gözlemlerde, belli başarılara ulaşmış bireylerin yüksek öz güvene sahip olduğunu, grup çalışmalarında daha uyumlu tavırlar sergilediğini ve iletişiminde diğerlerine göre daha baskın olduğunu gözlemlemek mümkündür. Hayatınızda spor öncelikleriniz arasında olsun bu  kendiniz, çocuklarınız ve toplum için gerekli.

Spor sadece çocuklar için değil olgun ve yaşlılar için de önem arz etmektedir. Kullanılmayan organ körelir. Olgun bireyler sağlığını  korumak için günün belirli saatlerinde spor yaparken, yaşlılar onlara nazaran daha az zamanlarını spor yaparak geçirmelidirler.

Unutulmamalıdır ki çocukların yolunu aile fertleri çizer. Kendi yaşamınızı güzelleştirin, bu toplum için gelecek nesillerin sağlıklı ve düzgün ilişkileri kurabilen bireyler olarak yetişmesine vesile olun.
  
Teşekkürler..
Hande Seyhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder